فهرست مطالب

طب کار - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1400)

نشریه طب کار
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی خسروی بنجار، هادی احمدی چناری، حمید بزاز کاهانی، محمد محمدی* صفحات 1-8
    مقدمه

    کمر درد به عنوان یکی از مشکلات مهم شغلی در میان کارکنان مراقبت های بهداشتی- درمانی محسوب می شود بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ارتباط کمر درد با کیفت زندگی در پرسنل فوریت های پزشکی  و نقش متغیرهای دموگرافیک در این ارتباط انجام شده است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصبفی- همبستگی می باشد. جامعه پژوهش از میان پرسنل شاغل در پایگاه های اورژانس 115 در سال 1399 و به روش سرشماری انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق سه پرسشنامه شامل مشخصات پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه کمر درد و پرسشنامه کیفیت زندگی انجام شد. اطلاعات بدست آمده وارد نرم افزار SPSS نسخه 22 شد و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و آمار تحلیلی انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار مربوط به نمره کمردرد تکنسین های فوریت های پزشکی 149/4± 34/51 بود که شدت آن زیاد می باشد همچنین میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی برابر 851/4± 35/30 را دارد که نشان از سطح پایین کیفیت زندگی این افراد دارد. بر اساس آزمون آماری همبستگی پیرسون بین کمر درد و کیفیت زندگی ارتباط معنی دار وجود دارد (001/0=p=723/0 R).

    نتیجه گیری

    کمردرد به طور چشمگیری در بین کارکنان فوریتهای پزشکی شایع می باشد که مسئله ممکن است زندگی و کار فرد را تحت تاثیر قرار داده، محدودیت ها و مشکلات متعددی را از لحاظ فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی و شغلی برای او  ایجاد می کندکه این مشکلات کیفیت زندگی آن ها را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کمردرد، پرسنل فوریت های پزشکی
  • آسیه مقتدری اصفهانی، علی مهداد* صفحات 9-23
    مقدمه

    شغل آتش نشانی، از جمله مشاغل دشوار است که به علت مواجهه دایمی با خطرات جانی، از درجه استرس بالایی برخوردار است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجیگرانه انگیزش شغلی درونی در رابطه تعهد شغلی و اخلاق حرفه ای با عملکرد فرانقش در بین آتش نشانان شهر اصفهان انجام گردید.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه آتش نشانان شهر اصفهان بود که از میان آنان، تعداد 228 نفر به عنوان نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های انگیزش شغلی درونی(گنگه و همکاران، 2015)، تعهد شغلی (بلاو، 2009)، اخلاق حرفه ای (هاکرینا، 2011) و عملکرد فرانقش (لی و آلن، 2002) بوده است. داده ها ازطریق ضریب همبستگی پیرسون و الگوی مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS23 و   Smart PLS3استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اخلاق حرفه ای بر انگیزش شغلی درونی، عملکرد فرانقش معطوف به سازمان و افراد؛ انگیزش شغلی درونی بر عملکرد فرانقش معطوف به افراد؛ تعهد شغلی بر انگیزش شغلی درونی و عملکرد فرانقش معطوف به سازمان تاثیر مستقیم دارد (P<0/05). همچنین، مدل ارایه شده از برازش مطلوبی برخوردار است و با بررسی اثرات غیرمستقیم و میانجی از طریق روش بوت استراپینگ در نرم افزار PLS نشان داده که انگیزش شغلی درونی میانجی کننده تاثیر تعهد شغلی و اخلاق حرفه ای بر عملکرد فرانقش معطوف به افراد است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که اخلاق حرفه ای و تعهد شغلی از طریق انگیزش شغلی درونی سبب افزایش رفتار های فرانقش می گردد. بنابراین، به دلیل نقش و اهمیت رفتار های فرانقش در شغل آتش نشانی، توجه به این یافته مهم باید مد نظر مدیران و سیاستگزاران این سازمان قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تعهد شغلی، اخلاق حرفه ای، عملکرد فرانقش، انگیزش شغلی درونی، آتش نشانان
  • سید سعید کیخسروی*، فرهاد نژادکورکی، محمود امین طوسی صفحات 24-37
    مقدمه

    امروزه صنعت سیمان به عنوان یکی از مهم ترین صنایع آلوده کننده هوا در دنیا به شمار می رود. هدف از انجام این مطالعه، شبیه سازی انتشار آلاینده های NOx، CO، SO2 و PM ناشی از دودکش کارخانه سیمان سبزوار، توسط نرم افزار SCREEN3 است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، از نرم افزار SCREEN3 برای نحوه پراکنش آلاینده های NOx، CO، SO2 و PM استفاده گردید. ورودی مدل شامل میزان غلظت و انتشار گاز های آلاینده، فاکتور های فیزیکی مرتبط با دودکش کارخانه سیمان، سرعت و جهت باد، دمای محیط و کلاس های پایداری می باشند.

    نتایج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، که حداکثر غلظت NOx، CO، SO2 و PM توسط نرم افزار SCREEN3 در شرایط جوی نا پایدار (B) و سرعت باد 5 متر بر ثانیه، رخ داده اند. بیشترین غلظت NOx، CO و PM (استفاده از گاز)، در فاصله 1400 متری از دودکش کارخانه با میزان به ترتیب 9/0، 32/0 و μg/m³ 2/6 و همچنین بیشترین غلظت NOx، CO، SO2 و PM (استفاده از مازوت)، در فاصله 1100 متری از دودکش کارخانه با میزان به ترتیب 5/19، 360، 9 وμg/m³  9/7 پیش بینی شد. مقایسه نتایج حاصله با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران و EPA نشان داد، که غلظت NOx، CO، SO2 و PM از استاندارد ها بالاتر نبوده است.

    نتیجه گیری

     مقایسه نتایج حاصل از این مطالعه با استاندارد EPA و استاندارد هوای پاک ایران نشان داد که در هیچ دوره نمونه برداری غلظتNOX ، CO، SO2 و PM از استانداردها بالاتر نبوده است.

    کلیدواژگان: کارخانه سیمان، نرم افزار SCREEN3، الگوی پراکنش، آلودگی هوا
  • سقراط عمری شکفتیک، سعید محمدی، مرادعلی زارعی پور، آزاد حقیقی اصل، رضیه سلطانی، فخرالدین احمدی کانرش* صفحات 38-47
    مقدمه

    ویژگی های منحصربه فرد نانومواد، علاوه بر کاربردهای فراوان شان در علم و فناوری، می توانند تهدیدی برای سلامت انسان و محیط زیست باشند. مواجهه با این مواد، ممکن است در محیط های شغلی و یا در آزمایشگاه های تحقیقاتی اتفاق بیافتد. به جرات می توان گفت که نزدیک به نیمی از افراد دارای مواجهه شغلی با نانومواد، در محیط های آکادمیک و آزمایشگاهی فعالیت می کنند. لذا مطالعه حاضر به منظور طراحی و اعتبارسنجی یک ابزار، برای بررسی اصول ایمنی کار با نانومواد در آزمایشگاه های تحقیقاتی، انجام گرفته است.

    روش بررسی

    برای طراحی این ابزار از گزارش ها، دستورالعمل ها و مقالات مربوط به "روش های کار ایمن با نانومواد" استفاده شد. روایی ابزار با استفاده از شیوه لاوشه و با محاسبه مقادیر CVI و CVR سنجیده شد. بررسی پایایی ابزار به کمک ضریب آلفای کرونباخ و ضریب کاپا انجام گرفت.

    نتایج

    ابزار در پنج بخش "اطلاعات کلی"، "حمل ونقل و نگهداری نانومواد"، "کنترل های مهندسی"، "کنترل های مدیریتی" و "تجهیزات حفاظت فردی" طراحی شد. پس از بررسی روایی، 5 گویه امتیاز لازم برای ماندن در ابزار را کسب نکردند و حذف شدند. مقدار آلفای کرونباخ برای هریک از بخش های ابزار، بیش از 80/0 محاسبه شد که نشان از "مناسب بودن" ابزار داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد ابزار مورد بررسی این مطالعه، از هرجهت برای منظور طراحی شده سازگاری دارد و آماده است به صورت پرسشنامه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، آزمایشگاه های نانومواد، طراحی ابزار، نانومواد
  • فاطمه کارگر شورکی، حمیدرضا مهری، فائزه سپاهی زوارم* صفحات 48-56
    مقدمه

    سرب یک فلز سنگین سمی است که دارای آثار نامطلوب بهداشتی بر روی پارامترهای خونی می باشد. تقریبا 80 درصد از سرب تولیدشده در صنعت باطری سازی مخصوصا تولید باطری وسایل نقلیه استفاده می شود. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تغییرات خونی شامل شمارش کلی و افتراقی گلبول های سفید خون در کارگران باطری سازی مواجهه یافته با سرب و مقایسه با گروه مواجهه نیافته بود.

    روش بررسی

    این مطالعه ی مقطعی در یک صنعت باطری سازی در استان سمنان انجام شد. 78 کارگر صنعت باطری سازی و 78 کارمند سالم مواجهه نیافته با سرب وارد مطالعه گردیدند. جهت شمارش کلی و افتراقی گلبول های سفید خون، سل کانتر هماتولوژی مورداستفاده قرار گرفت. سرب خون مطابق با روش NIOSH 8003 تعیین مقدار شد.

    نتایج

    سطح سرب خون کارگران تقریبا دو برابر حد مجاز تعیین شده به وسیله ی سازمان مجمع دولتی متخصصین بهداشت صنعتی آمریکا (ACGIH) (20 میکروگرم بر دسی لیتر) بود. در گروه مواجهه یافته در مقایسه با گروه مواجهه نیافته سطح گلبول های سفید خون به طور معنی داری بالاتر (55/2±07/8 در مقابل 58/1±27/7) و سطح مونوسیت ها به طور معنی داری پایین تر (72/1 ± 96/6 درصد در مقابل 87/1 ± 67/7 درصد) بود. بعد از کنترل متغیرهای مخدوش کننده ی سن و سابقه کار، همچنان ارتباط بین مواجهه با سرب و سطح گلبول های سفید و مونوسیت ها معنی دار باقی ماند.

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه نشان داد که مواجهه با سرب با تغییرات کلی و افتراقی گلبول های سفید در گروه مواجهه یافته در مقایسه با گروه مواجهه نیافته همراه است.

    کلیدواژگان: سرب، کارگران باطری سازی، گلبول های سفید خون افتراقی
  • بهنوش جعفری*، غلامعباس شیرالی، فاطمه رئوفیان صفحات 57-66
    مقدمه

    امروزه در بسیاری از محیط های شغلی، بروز یک خطای انسانی می تواند به حادثه ای فاجعه بار منتهی شود که خطاهای انسانی عامل اصلی حوادث محسوب می شوند. با توجه به نقش حیاتی اتاق کنترل در هدایت و کنترل سایت های مختلف صنعت لوله سازی به خصوص بخش پوشش خارجی، رخداد هرگونه خطایی می تواند منجر به حوادث انسانی، آسیب به ماشین آلات، وقفه در تولیدات شود. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی خطای انسانی به روش Human Error Calculator  (HEC)  در اتاق کنترل اپوکسی یک شرکت لوله سازی است.

    روش بررسی

    در پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر از روش HEC جهت شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی استفاده گردید. تکنیک HEC توسط شرکت Risk Map ارایه شده است و در آن احتمال خطای انسانی بر اساس پنج فاکتور موثر بر رخداد خطای انسانی شامل درجه ی فوریت، پیچیدگی، اهمیت، درجه ی مهارت فردی و تکرار وظیفه و با استفاده از یک ابزار دیسکی شکل تحت عنوان Risk Disk و از طریق مشاهده مستقیم، دستورالعمل های موجود و مصاحبه با سرپرست واحد مذکور تعیین می شود.

    نتایج

    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش مشخص گردید که از 11 وظیفه شناسایی شده، 5 وظیفه شغلی با عدد ریسک 70 درصد دارای احتمال خطای انسانی زیاد، 4 وظیفه شغلی با عدد ریسک 50 درصد و یک وظیفه شغلی با عدد ریسک 40 درصد دارای احتمال خطای انسانی متوسط است و یک وظیفه شغلی با عدد ریسک 20 درصد دارای احتمال خطای انسانی در حال افزایش است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که روش HEC کاربری آسانی داشته و یک ابزار ساده و مفید برای متخصصان به منظور محاسبه احتمال بروز خطای انسانی می باشد. علاوه براین،  HECیک روش کاربردی، موثر و سودمند برای مدیران به منظور کاهش خطای انسانی است.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، اتاق کنترل، اپوکسی، لوله سازی، HEC
  • تهمینه مرادی تمدن، بهاره حیدری، علیرضا مرتضی پور صوفیانی، محمد بابامیری* صفحات 67-76
    مقدمه

    امروزه رفتارهای ضد بهره وری شیوع زیادی در سازمان ها پیداکرده است و مدیران کارآمد همواره در پی دستیابی به راهکاری مناسب و کاربردی برای کاهش این دسته رفتارها در سازمان خود می باشند. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف بررسی عدم توازن تلاش و پاداش به عنوان پیش بین رفتارهای ضد بهره وری انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی است. جامعه موردنظر در پژوهش حاضر تمامی پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر همدان بودند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 320 نفر به عنوان نمونه پژوهش حاضر انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در این تحقیق پرسشنامه عدم توازن تلاش- پاداش و پرسشنامه رفتارهای ضد بهره وری بودند. تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم افزار SPSS18 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل عدم توازن تلاش-پاداش در سطح معناداری 05/0 قادر به پیش بینی رفتارهای ضد بهره وری فردی در پرستاران است (036/0=P). در بین متغیرهای موردبررسی متغیر پاداش قادر به پیش بینی رفتارهای ضد بهره وری فردی (179/0=-β و 006/0=P) و سازمانی (171/0-β و 009/0=P) و متغیر تعهد افراطی قادر به پیش بینی رفتارهای ضدبهره وری فردی (145/0=β و 05/0=P) است. طبق نتایج مدل عدم توازن تلاش-پاداش نتوانست رفتارهای ضدبهره وری سازمانی را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که استرس شغلی عامل مهمی در بروز رفتارهای ضد بهره وری در پرسنل است و می توان از مولفه های مدل بکار رفته در این پژوهش در جهت کاهش بروز این رفتارها در بین پرستاران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدل عدم توازن تلاش-پاداش، رفتارهای ضد بهره وری، استرس شغلی، پرستاران
  • فهیمه زراعت حرفه*، محبوبه شمسی نژاد، عباس رحمتی صفحات 77-91
    مقدمه

    آتش نشانی یکی از مشاغل پرخطر است که طیف گسترده ای از وظایف را در برمی گیرد. آتش نشانان به دلیل ماهیت شغلی دشوار خود، موقعیت های اضطراری متعددی را تجربه می کنند که علاوه بر ایجاد آسیب های جسمی، می توانند سلامت روان شناختی آتش نشانان را نیز در معرض خطر قرار دهند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای روان شناختی شرایط شغلی آتش نشانان انجام گرفت. 

    روش بررسی

    روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدار شناسی بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 16 آتش نشان از آتش نشانان ایستگاه های آتش نشانی شهر کرمان انتخاب شدند؛ و انتخاب آن ها بر اساس معیار اشباع بود. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شدند. بدین صورت که ابتدا مصاحبه ها، کدگذاری و سپس بر اساس کد های مشابه، 4 مقوله اصلی استخراج گردید.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان دادند که استرس مداوم (ناشی از صدای زنگ حریق و اعلام حوادث، تلاش برای رسیدن به موقع به محل حادثه، نگرانی از نرسیدن به موقع و پیدا نکردن آدرس محل حادثه، شرایط پیچیده و نامشخص حوادث)، مشکلات خواب (شامل به هم خوردن نظم خواب، بی خوابی، مشکل در حفظ خواب، بیدار شدن وحشت زده و ناگهانی از خواب، حرف زدن در خواب)، هیجان های منفی ناشی از حوادث دردناک و مشکل در برقراری روابط مطلوب با اعضای خانواده، مهم ترین پیامدهای روان شناختی هستند که آتش نشانان به علت شرایط شغلی شان تجربه می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش مهم آتش نشانان در ارایه خدمات در موقعیت های اضطراری، پیامدهای روان شناختی ناشی از این شغل، عوامل خطری هستند که بر سلامت و در نتیجه عملکرد آتش نشانان، اثر نامطلوبی دارند؛ و بنابراین، لازم است که اقدامات و برنامه ریزی های مناسبی به منظور مدیریت و کاهش استرس مداوم و بهبود کیفیت خواب آتش نشانان صورت گیرد؛ و در راستای مدیریت و کاهش هیجان های منفی و مشکلات خانوادگی آن ها نیز آموزش های مناسبی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: آتش نشانان، سلامت روان، پیامدهای روان شناختی، شرایط شغلی، مطالعه کیفی
|
  • Ali Khosravi Bonjar, Hadi Ahmadi Chenari, Hamid Bazaz Kahani, Mohammad Mohammadi* Pages 1-8
    Introduction

     Back pain is one of the most important occupational problems among health care workers that have detrimental effects on their personal and professional life. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between low back pain and quality of life in prehospital emergency staff and the role of demographic variables in this regard.

    Materials and Methods

     This is a descriptive correlational study. The population was a prehospital emergency staff that entered to study by using the census method at 2020. Data gathering instruments were demographic characteristics, low back pain, and quality of life questionnaires. Data were entered into SPSS 22 and were analyzed using descriptive and analytical statistics.

    Results

     The results showed that the related to the low back pain score of emergency medical technicians was 51.34± 4.149, which is high. In addition, the quality of life mean and standard deviation was 30.35± 4.851, which shows a low level. There is a significant relationship between back pain and quality of life (p = 0.001, R = 0.723).

    Conclusion

     Low back pain is so common among emergency medical personnel that the issue may affect a person's life and work and creates many problems in terms of personal, family, socially, economically, and professionally, which reduce their quality of life.

    Keywords: Quality of life, Low back pain, Emergency medical personnel
  • Asiye Moghtaderi Isfahani, Ali Mehdad* Pages 9-23
    Background

    A firefighting job is a demanding job that has a high degree of stress due to constant exposure to life-threatening conditions. Therefore, the present study was conducted to investigate the mediating role of intrinsic job motivation in the relationship between job commitment and professional ethics with extra-role performance among firefighters in Isfahan.

    Methods

    The type of study was descriptive and the method was correlation. Statistical population included all firefighters in Isfahan, from which 228 people were selected as a sample through random sampling. The instruments used includedinternal job motivation questionnaires (Gagne et al., 2015), job commitment (Blau, 2009), professional ethics (Hackerina, 2011) and extra-role performance (Lee and Allen, 2002). Data were analyzed by the Pearson correlation coefficient and structural equation modeling (SEM). SPSS23 and Smart PLS3 software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that professional ethics has a direct effect on intrinsic job motivation, extra-role performance toward organization and individual; Intrinsic job motivation has a direct effect on the extra-role performance toward individual; Job commitment has a direct effect on intrinsic job motivation and extra-role performance toward organization (P <0.05). Also, the proposed model has a good fit and by examining the indirect and mediating effects through the bootstrapping method in PLS software, was shown that intrinsic job motivation mediates the effect of job commitment and professional ethics on the extra- role performance toward individual.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that professional ethics and job commitment could increases extra-role behaviors through intrinsic job motivation. Therefore, due to the role and importance of extra-role behaviors in the firefighting profession, attention to this important finding should be considered by managers and policymakers of this organization.

    Keywords: job commitment, professional ethics, extra-role performance, intrinsic work motivation, firefighters
  • Seyed Saeed Keykhosravi*, Farhad Nejadkoorki, Mahmood Amintoosi Pages 24-37
    Introduction

     Nowadays, the cement industry is regarded as one of the most important air pollution industries globally. This study aimed to simulate the emission of NOx, CO, SO2, and PM pollutants caused by the Sabzevar Cement Factory chimney by SCREEN3 software. 

    Materials and Methods

     In this study, the SCREEN3 software was employed for the distribution of NOx, CO, SO2, and PM pollutants. The inputs of the model include the concentration and emission of pollutant gases, physical factors associated with the cement factory chimney, wind speed and direction, ambient temperature, and stability classes. 

    Results

     The results of this study indicated that the maximum concentrations of NOx, CO, SO2, and PM by the SCREEN3 software occurred in unstable weather conditions (B) and wind speed of 5 m.s. The highest concentrations of NOx, CO, and PM (use of gas) were at a distance of 1400 meters from the factory chimney with the rates of 0.9, 0.32, 6.2 μg.m³, respectively. Moreover, the highest concentrations of NOx, CO, SO2, and PM (using fuel oil) were predicted at a distance of 1100 m from the factory chimney with 19.5, 360, 9, and 7.9 μg.m³, respectively. A comparison of the obtained results with the standard of the Environmental Protection Agency of Iran (EPA) revealed that the concentrations of NOx, CO, SO2, and PM were not higher than the standards. 

    Conclusion

     The comparison of results with EPA standard and Iranian clean air standard showed that NOX, CO, SO2, and PM concentrations were not higher than standards during the sampling period.

    Keywords: Cement Plant, SCREEN3 software, Distribution Pattern, Air Pollution
  • Soqrat Omari Shekaftik, Saeed Mohammadi, Moradali Zareipour, Azad Haghighi Asl, Raziyeh Soltani Gerdefaramarzi, Fakhradin Ahmadi Kanrash* Pages 38-47
    Introduction

    The unique properties of nanomaterials, in addition to their applications in science and technology, can be a threat to human health and the environment. Exposure to these materials may occur in workplaces or in research laboratories. It can be said that about half of people with occupational exposure to nanomaterials work in academic environments and laboratories. So, the present study was conducted to design and validate a tool to investigate the principles of working safely with nanomaterials in research laboratories.

    Materials & Methods

    The tool was designed using reports, instructions and articles related to " Methods of working safely with nanomaterials". The validity of the tool was assessed using Lawshe method by calculating CVI and CVR. The reliability of the instrument was evaluated using Cronbachchr('39')s alpha coefficient and kappa coefficient.

    Results

    The tool was designed in 5 sections: "General Information", "Transportation and Storage of Nanomaterials", "Engineering Controls", "Administrative Controls" and "Personal Protection Equipment". After validation, 5 items did not get the necessary points to stay in the tool and were removed. The Cronbachchr('39')s alpha value for each section of the tool was more than 0.80, indicating that the was "appropriate".

    Conclusion

    According to the results, it seems that the tool studied in this study is compatible for the designed purpose and is ready to be used as a questionnaire or checklist.

    Keywords: Validation, Nanomaterials laboratories, Tool design, Nanomaterials, Lawshe method
  • Fatemeh Kargar-Shouroki, Hamidreza Mehri, Faeze Sepahi Zoeram* Pages 48-56
    Introduction

     Lead is a toxic heavy metal that has adverse health effects on blood parameters. About 80% of lead produced is used in batteries, especially vehicle batteries. Therefore, the present study aimed to assess the hematological changes, including total and differential white blood cell (WBC) counts in battery workers exposed to lead, and compare with the non-exposed group.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was carried out in a battery industry in Semnan city. The study population consisted of 78 battery workers and 78 healthy non-exposed office workers. A hematology cell counter was used to determine the total, and differential WBC counts. Blood lead level was measured in accordance with the NIOSH method 8003.

    Results

     Blood lead levels were about two times higher than the TLV recommended by the American Conference of Governmental Industrial Hygienists (ACGIH) for this compound (20 µg/dl). The level of WBC (8.07± 2.55 mm3 blood×103 vs. 7.27 ± 1.58 mm3 blood×103) was significantly higher, while the level of monocyte was significantly lower (6.96 ± 1.72 % vs. 7.67 ± 1.87 %) in the exposed group than in the non-exposed group. After adjustment for potential confounders such as age and work history, a significant association between exposure to lead and WBC and monocyte levels was reported.

    Conclusion

     The present study's findings indicated that exposure to lead was associated with total and differential white blood cells changes in the exposed group compared to the non-exposed group.

    Keywords: lead, battery workers, differential white blood cell
  • Behnoush Jafari*, Gholamabbas Shirali, Fatemeh Raoufian Pages 57-66
    Introduction

     In many workplaces today, the incidence of human error can lead to catastrophic accidents in which human error is the main cause of accidents. Due to the vital role of the control room in guiding and controlling various sites of the pipe industry, especially the outer coating sector, the incidence of any error can lead to human accidents, damage to machinery, and interruption in production. This study aimed to identify and evaluate human error by Human Error Calculator (HEC) method in the epoxy control room of a pipe mill company. 

    Materials and  Methods

     In the present descriptive cross-sectional study, the HEC method was used to identify and evaluate human errors. The HEC technique is provided by Risk Map Company, in which the probability of human error is based on five factors affecting the occurrence of human error, including a degree of urgency, complexity, importance, degree of individual skill, and task repetition, using a disk-shaped tool called Risk Disk is determined through direct observation, available instructions and interview with the head of the mentioned unit.

    Results

     According to the results of this study, out of 11 identified tasks, five job tasks with a risk number of 70% have a high probability of human error, four job tasks with a risk number of 50%, and one job task with a number There is a 40% risk of moderate human error, And a job task with a 20% risk number has an increased chance of human error.

    Conclusion

     The results of the present study showed that the HEC method is easy to use and is a simple and useful tool for professionals to calculate the probability of human error. In addition, HEC is a practical, effective and beneficial method for managers to reduce human error.

    Keywords: Human error, Control room, Epoxy, Pipe mill, HEC
  • Tahmineh Moradi Tamadon, Bahareh Heydari, Alireza Mortezapour Soufiani, Mohammad Babamiri* Pages 67-76
    Introduction

     Nowadays, counterproductive behaviors have become a common and costly position for many organizations, and Managers of organizations are always looking for a suitable and practical solution to reduce this type of behavior in their organization. Due to the importance of the subject, the present study aims to investigate the imbalance of effort and reward as a predictor of counterproductive behaviors.

    Materials and Methods

     The present study is a cross-sectional study. The target population was all nurses working in hospitals in Hamadan, and according to the simple random sampling method, 320 people were selected as the research sample. The tools used in this study were the Imbalance of Effort-Reward questionnaire and the counterproductive questionnaire. Data analysis was performed using the Pearson correlation method using SPSS18.

    Results

     The results showed that the effort-reward imbalance model at a significance level of 0.05 is able to predict individual counterproductive behaviors in nurses (P = 0.036). Among the studied variables, the reward variable is able to predict individual counterproductive behaviors (β = -0.179 and P = 0.006) and organizational (β=-0.171 and P = 0.009) and the over-commitment variable is able to predict individual counterproductive behaviors. (β= 0.145 and P = 0.05). According to the results, the effort-reward imbalance model could not predict organizational counterproductive behaviors.

    Conclusion

     Based on the results, it can be concluded that job stress is an important factor in creating Counterproductive behaviors in personnel and the components of the model used in this study can be used to reduce the incidence of these behaviors among nurses.

    Keywords: Effort-reward imbalance model, counterproductive behaviors, job stress, nurses
  • Fahimeh Zeraat Herfeh*, Mahboobe Shamsi Nejad, Abbas Rahmati Pages 77-91
    Introduction

     A high-risk job, firefighting involves a wide range of tasks. Given the difficult nature of the job with all the responsibilities included, and in addition to the impending physical injuries, firefighters undergo several emergencies which can endanger their psychological health. Therefore, the present study was conducted to investigate the psychological consequences of firefighters' work conditions.

    Materials and Methods

     The research method was qualitative and phenomenological. Using the purposeful sampling method, 16 firefighters were selected from fire stations across the city of Kerman, Iran; saturation criteria were used in the selection of participants. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed using Colaizzi’s seven-step method. In this way, first, the interviews were coded, and then based on the similarity of codes, 4 main categories were extracted. 

    Results

    results showed that persistent stress (caused by the sound of fire alarms and announcement of fire emergencies, trying to make it to the scene on time, worrying about not being on time, and not finding the address of the incidents, complications, and uncertainties of the incidents), sleep problems (these include sleep disturbances, insomnia, difficulty maintaining sleep, startled waking up, somniloquy), negative emotions reminiscent of painful events, and difficulty in establishing good relationships with family members, are the most important psychological consequences that firefighters faced due to their working conditions.

    Conclusion

     Considering the important role of firefighters in providing services in emergencies, the psychological consequences of this job are risk factors that harm the health and the performance of firefighters. Therefore, appropriate measures and planning need to be taken to manage and reduce ongoing stress and improve the quality of firefighters' sleep. To manage and reduce negative emotions and their family problems, appropriate training should be provided.

    Keywords: Firefighters, Mental Health, Psychological consequences, Working conditions, Qualitative Researchconsequences, Qualitative Research